UBB Cluj-Napoca

תולדות אוניברסיטת "בבש-בולאי" קלוז'-נפוקה

האוניברסיטאות הראשונות הופיעו באירופה במאה ה-11, מטרתן הייתה להעלות את איכות החיים של התושבים שחיו בערים שבשטחן אוניברסיטאות. פרדריק ברברוסה כתב בספר – אותנטיקה חביתה-1155 (Authentica Habita, 1155), "דרך המדע, העולם נהיה מואר, חיי הנתינים נאספים דרך הכניעה לאל ולמשרתו, הקיסר".

אוניברסיטה קלוז' (Cluj) נוסדה על היסודות הנ"ל כאתר ללימודים גבוהים בטרנסילבניה. הראשון שהעלה את הרעיון להקים אקדמיה ללימודים היה הנסיך יואן זיגיסמונד (Ioan Sigismund) בשנת-,1567 בסבש (Sebes , Alba Iulia), אבל הראשון שהקים אקדמיה היה סטפן בתורי (Stefan Bathory), בעקבות פתיחת האוניברסיטאות בברטיסלבה, בודה וטרנובו (Bratislava, Buda and Târnovo).

מכללה בקלוז' (Cluj),נוסדה ב-1581, תחת השלטון של הישועים, הרקטור הראשון היה האיטלקי אנטוניו פוסבינו (Antonio Possevino). הפרוטסטנטים סגרו את המכללה לאחר מספר שנים, הפרוטסטנטים ויוניטריאנס (Unitarians) הקימו את התשתית למכללות נוספות, גבריאל בתלן (Gabriel Bethlen) נסיך טרנסילבניה, הקים בשנת-1692 את המכללה הקלוויניסטית באלבה יוליה (Alba Iulia) שבו למדו תיאולוגיה, פילוסופיה ושפות, בראש מכללה זו עמד אלסטדט (Alstedt).

הכניסיה הקטולית לקחה שוב לידיה את היוזמה ובשנת-1688,הקימה אקדמיה בקלוז' (Cluj) תחת שליטתם של הישועים. בשנת-1776, הקיסרית מאריה תרזה (Maria Tereza) הקימה אוניברסיטה גרמנית בקלוז' (Cluj). אבל אוניברסיטה זו לא שרדה תקופה ארוכה, ג'וזף השני הפך את האוניברסיטה לבית ספר תיכון פיאריסטי (Piarist) המפורסם, שבו לימדו בלטינית.

שר החינוך בממשלת הונגריה אוטווש (Eotvos) הציע בשנת-1868 להקים אוניברסיטה בקלוז' (Cluj) שבה ההוראה תהיה בהונגרית, רומנית וגרמנית, אולם בשנת-1872, הממשלה ההונגרית פתחה את האוניברסיטה של קלוז' (Cluj) בשפה הונגרית בלבד.

בסוף מלחמת העולם הראשונה,(12 במאי 1919) אוניברסיטת קלוז' (Cluj), השפה הרומנית הפכה לשפה הרשמית, בעקבות טכס שנערך ב-3.11.1919 שואסילה פרבן (Vasile Pârvan) הכריז בהרצאה שכותרתה "החובה של חיינו",
המלך פרדיננד הראשון הכריז חגיגית על האוניברסיטה הרומנית בראשון בפברואר, 1920.

מלך רומניה תבע את הסיסמא, שהוטבעה בשיש, ונשמרת עד היום בכניסה לבניין המרכזי: -"מוקדשת לאמת, דרך הצדק, האלמנטים היחידים שמובילים להסכמה בין תושבי העולם השונים, אתר זה של תרבות גדולה ישמש את האנשים והאנושות, יכבד את עצמו ואותנו בהצלחה דרך עבודה מדעית".

בשנת-1940, כתוצאה מהסכם וינה, טרנסילבניה הצפונית סופחה להונגריה, והאוניברסיטה הרומנית עברה לסיביאו וטימישוארה (Sibiu and Timisoara) והאוניברסיטה ההונגרית עברה מסגד לקלוז' (Szeged to Cluj). אחרי מלחמת העולם השנייה, לאחר ביטול הסכם וינה, האוניברסיטה הרומנית שבה לקלוז' (Cluj) ונקראה "באבש" (Victor Babes).

ב-1945 ממשלת רומניה הקימה בקלוז' (Cluj) אוניברסיטה הונגרית בשם "בולאי" (Janos Bolyai). שתי האוניברסיטאות אוחדו ב-1956 ונקראו אוניברסיטת באבש-בולאי (Babes-Bolyai), בה ההוראה היא ברומנית והונגרית.

תחת משטרו של צ'אוצ'סקו, הלימודים בהונגרית צומצמו בהדרגה. בדצמבר 1989, באוניברסיטת באבש-בולאי (Babes-Bolyai) היתה תנועה פעילה מאוד של סטודנטים צעירים וצוות אקדמי במטרה להחזיר את המסורת האקדמית של האוניברסיטה וליישם רפורמה במוסד.

בשנת-1938, למדו באוניברסיטה של קלוז' (Cluj (3,094 סטודנטים בארבע פקולטות, צוות ההוראה כלל 115 מרצים (4 פרופסורים של כבוד, 84 פרופסורים במשרה מלאה, 29 פרופסורים חברים, מרצים בכירים ועוזרים) ו-245 מרצים ועוזרי הוראה. בשנת-1971 אוניברסיטת בבש-בולאי (Babes-Bolyai) קלטה 14,438 סטודנטים בשמונה פקולטות, שלמדו 36 התמחויות תחת הדרכתם של 648 חברי צוות אקדמי. באותו הזמן, באוניברסיטה נבנו מעונות במתחם חסדאו (Hasdeu).

אחרי 1971, כתוצאה ממדיניות שגויה של הנהלת האוניברסיטה תחת משטרו של צ'אוצ'סקו, ירד פלאים מספר הסטודנטים באוניברסיטה. בשנת-1989 מספר הסטודנטים באוניברסיטה צנח ל-5,940 שלקחו קורסים ב-7 פקולטות, ב-19 התמחויות תחת הדרכתם של 626 חברי צוות אקדמי. בשנת-1992, אוניברסיטת באבש-בולאי (Babes-Bolyai) יצרה מחדש את מבנה הפקולטות שהיה לה בעבר הלא רחוק. מספר הסטודנטים הגיע ל-12,247, שלמדו ב-11 פקולטות ו-55 התמחויות, שנתמכו ע"י 826 חברי צוות אקדמי. משנת- 1993, החלה ההתפתחות הרצינית ביותר של אוניברסיטת קלוז' (Cluj).

כיום אוניברסיטת קלוג' היא מוסד להשכלה גבוהה עם מגוון רחב ביותר (במונחים של התמחויות) והמורכב ביותר ברומניה. ב-1996 החלה הבניה של הקמפוס החדש, וב-1999 הבנייה של המתחם החדש למעונות סטודנטים,באותה שנה נחתם גם ההסכם בין הנהלת האוניברסיטה ומכללת כרמל בישראל,ובימים אלה חוגגים עשר שנות שיתוף פעולה בין שני המוסדות.

משנת-2004 אוניברסיטת באבש-בולאי (Babes-Bolyai) ,בשורה ארוכה של יוזמות חדשות, כגון ארגון הלימודים, דגש על פיתוח המחקר מדעי, הרחבת השירותים הקהילתיים, הפיכת כל התשתיות לתשתיות מודרניות, יצירה של רשתות תקשורת מודרניות(מיחשוב האוניברסיטה), מעורבותה בדמוקרטיזציה רומניה.

כל זה הפך את אוניברסיטת באבש-בולאי (Babes-Bolyai) לאוניברסיטה יוקרתית של מרכז ומזרח אירופה (1994).
אוניברסיטת "בבש-בולאי" שלומדים בה היום 56000 סטודנטים, קשורה למערכת הבינלאומית של אוניברסיטאות (2000), ומתמודדת עם תנאים של גלובליזציה ע"י יוזמות חדשות (2003), ההשקעה בתשתיות אנושיות ופיזיות יצרו את הפרופיל הנוכחי של אוניברסיטת באבש-בולאי (Babes-Bolyai).